Miras davaları vefat eden kişinin geride bıraktığı maddi değere sahip para, taşınmaz, vb. malların mirasçıları tarafından paylaşımında yaşanan anlaşmazlık sonrası başvurulan hukuki çözüm yöntemidir. Özellikle murisin malvarlığının çok olması durumunda hukukumuzda çok sık başvurulan dava türlerindendir. Bu davalar açılırken Türk Borçlar Kanunu,Türk Medeni Kanunu ve Tapu Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Miras Hukuku çok geniş bir alanı içermektedir. Ancak en sık açılan dava türleri şunlardır :
. Tenkis Davaları
. Tapu İptal ve Tescil Davaları
. İzale-i Şuyu Davaları
. Veraset Belgesinin İptali Davaları
. Veraset Belgesi Çıkarma
. Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davaları
. İstihkak Davaları
Miras Davasında Hangi Mahkeme Yetkilidir?
Miras davaları murisin vefatı sonrası kişiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla açıldığı için genel yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili mahkemedir. Ancak davanın durumuna göre sulh hukuk mahkemesinde de miras davaları açılabilmektedir.
Miras Davaları Aşamaları
Yazımızda bahsettiğimiz miras davaları bir hukuk davası türüdür. Bu davada ilk önce avukatınız dilekçe ile davanızı açtıktan sonra mahkeme dilekçeyi inceler ve herhangi bir eksiklik bulmaması durumunda karşı tarafa dilekçeyi tebliğ eder. Karşı tarafta eğer davanıza cevap verirse davalaşma süreciniz başlar.
. Ön inceleme duruşmasıyla ilk önce uyuşmazlık temel noktalarıyla özetlenir ve taraflar uzlaşmaya davet edilir.
. Tahkikat duruşmasıyla işin esasına geçilir. Bu noktada deliller tartışılmaya başlanır. Keşif, bilirkişi ve tanık delillerine bu aşamada başvurulur.
. Deliller tartışıldıktan sonra sözlü yargılama ve karar duruşması yapıldıktan sonra karar verilir.
Veraset İlamı Nedir?
Veraset İlamının diğer adı mirasçılık belgesidir. Uygulamada genelde veraset ilamı ismiyle anılmaktadır. Veraset ilamı yasal mirasçılara, vasiyet alacaklılarına ve mirasçı atananlara bu durumları göstermek amacıyla verilen resmi bir belgedir.
Yasal mirasçıların talebi üzerine mahkeme, miras bırakanın nüfus kayıt bilgilerine göre saptadığı mirasçıları miras payları ile birlikte gösteren bir ilamı müracaat edene vermektedir. Veraset ilamı sulh hukuk mahkemesi tarafından verilmektedir. Ancak Noterlik Kanunda yapılan değişiklik ile noterlere de mirasçılık belgesi verilebilmektedir. Ancak eski belgelerin karışıklığı tam belli olmaması özellikle cumhuriyetin ilk yıllarında yazılı kültürün oturmaması nedeniyle bazı noktalarda mirasçılık belgesinin verilmesi yargılamayı gerektirmektedir.
Son yazılarımıza göz atmak için: Son Yazılar
Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz: İnstagram